FLORA und ihre Bilder

Pers:
Landbote
NNZ

 

©Chris Reist


In co-productie met Cie. Gangwerk (CH), Winterthur (Zwitserland).

Vertrekpunt is het Museum Villa Flora in Winterthur (nabij Zurich), een huis waar de bewoners generaties lang tussen verzamelde kunstwerken leefden. Na de première in Winterthur volgt een tournee doorheen Zwitserland. In april maken we een herwerking op locatie, en spelen we in het Museum zelf.

Voordat de Villa een museum werd, leefde de familie Hahnloser er samen met de kunstwerken van o.a. Bonnard, Van Gogh en Vallotton. De familieleden werden onvermijdelijk beïnvloed door deze enorme erfenis.
Door beslissingen in het locale cultuurbeleid staat het huis sinds april 2014 leeg. De afwezigheid van alle kunstwerken wekt een vreemd gevoel van verlatenheid op in het huis.  

In deze leegte proberen 4 vrouwen de ruimte terug op te vullen met fragmenten van afwezige kunst. Tegelijk wordt een veel grotere problematiek zichtbaar: wat gebeurd er wanneer onze collectieve (culturele) erfenis verdwijnt?)

Vanuit een situatie waarin al het vertrouwelijke en menselijke verdwenen is, gaan de spelers via beweging en taal op zoek naar hoe ze nog kunnen functioneren. Ze proberen zich vast te klampen aan de kleinste dingen rondom hen, beginnende bij hun eigen lichaam en taal. Het is een zoektocht naar het heruitvinden van verloren waarden en betekenissen. Maar hoe kan je grip krijgen op betekenissen in dit vluchtige medium wat theater uiteindelijk is?

De rauwe en persoonlijke lichaamstaal van de performers in FLORA benadrukt het steeds vaker terugkerende thema in het werk van Evelyne Verhellen: hoe wringen mensen zich letterlijk en figuurlijk in bochten om erbij te horen, terwijl ze toch niet voldoen aan de opgelegde ‘normen’.

Van en met: Sandra Cvetkovic (D), Anne Daubersmidt (CH), Evelyne Verhellen
Regie: Evelyne Verhellen
Video Artist: Tabea Rothfuchs (ES)
Creative Programming: David Fortmann (CH)
Idee / Productie: Anne Dauberschmidt

Februari 2015
06-07-08/02/2015, 20u15, Premièrereeks, Theater am Gleis, Winterthur
12-14/02/2015, 20u, Zürich

Maart 2015
24-25/03/2015, 20u, St. Gallen
28/03/2015, 20u, TanzRaum, Herisau

April 2015
10-11-12/04/2015, 20u, Museum Villa Flora, Winterthur

 

    Bertold-Suhner-Stiftung            Dr. Fred Styger Stiftung