Fanerose

Fanerose ontstond in 2008 als creatieve broedplaats voor EVELYNE VERHELLEN (theatermaker / performer) en CHRISTOPHE DE SLOOVER (componist / muzikant). Fanerose gaf hen de ruimte om eigen creaties te verwezenlijken. Nu gaat Christophe zijn eigen muzikale weg.

Evelyne creërde onder de noemer Fanerose soloprojecten, verrichte freelance-werk of ging samenwerkingen aan met kunstenaars uit zeer uiteenlopende disciplines: choreografen, muzikanten, theatermakers, beeldende kunstenaars enz. Haar werk verbeeldt zich in theatrale voorstellingen, installaties, performances en site specific werk.

Evelyne Verhellen

Evelyne Verhellen is theatermaker en acteur/performer. Onder Fanerose vzw werkt ze sinds 2008 aan eigen producties. Dit varieerde door de jaren heen van puur installatieve performances, monologen, tot fysieke en beeldende theatrale voorstellingen.

Na de studie tot performer aan de Toneelacademie in Maastricht (NL), vervolledigde ze haar Master in het Drama aan het KASK, School of Arts in Gent.

Later volgde ze de Specifieke Lerarenopleiding (ManaMa), eveneens aan het KASK.

Ze werkte vaak als (freelance) acteur en/of theatermaker in collectieve formaties, hoofdzakelijk in Nederland (PS-Theater Leiden, Club Guy & Roni Groningen), Duitsland (choreografe Nicole Erbe) en Zwitserland (cie. Gangwerk, Theater am Gleis Winterthur). Ze speelde mee in verschillende kortfilms (o.a. Katherin Lock & Tim Brotherton) en deed ervaring op binnen de sociaal artistieke sector (Victoria Deluxe, Gent).

Recent legt Evelyne zich meer toe op het regisseren. Hierbij werkt ze vaak samen met kunstenaars van uiteenlopende disciplines. Daarbij ziet ze het regisseren voor een belangrijk deel van een repetitieproces als het 'coachen' van deze kunstenaars. Er wordt samen een concept ontwikkeld, eigen materiaal gecreëerd en als collectief samen gewerkt om tot een choreografie, tekst, visueel beeld, muziek, videomateriaal enz. te komen.

Evelyne werkt regelmatig op 'locaties'. Dit betekent soms een voorstelling maken specifiek voor 1 locatie. Anderzijds trekt ze op tournee met bestaande voorstellingen en transformeert deze afhankelijk van de locatie. Er wordt gekeken naar de specifieke architectuur, atmosfeer, geschiedenis enz. van een gebouw, straat, site... De voorstelling wordt aan de hand hiervan herwerkt: scenes worden vervangen door nieuw materiaal, teksten wordt herschreven, de muziek wordt op een andere manier uitgevoerd, er ontstaan nieuwe beelden enz. De locatie blijft zijn eigenheid houden. Het is de voorstelling die wordt aangepast aan de locatie.

Naast het spelen en regisseren geeft ze lessen en workshops aan professionelen, jongeren, de sociaal artistieke sector, op specifieke aanvraag, in groep of individueel. Dit kan als opstap naar een professionele opleiding, als coaching bij het uitwerken van een artistiek idee, het werken aan zelfvertrouwen, als begeleiding van een regisseur...